звідки везуть, скільки коштують та як обрати найсмачніший

Уявити літо, а особливо серпень, без кавуна – важко. Вже понад місяць прилавки львівських супермаркетів та ринків наповнені цими ягодами. Чи варто їх купувати зараз, звідки привозять та які краще брати – розповідаємо далі.

Фото: Unsplash


Коли їсти кавуни й у скільки це обійдеться


Період достигання кавунів припадає на серпень-вересень, однак урожай можуть збирати вже з половини липня. Аграрний експерт Іван Стефанишин вважає, що зараз вже немає ніяких застережень для їхнього споживання. 


Ціна за кілограм варіюється від 17 до 25 грн, залежно від сорту. Інколи кавуни можна знайти навіть дешевше, особливо на оптових точках, чи на акціях у супермаркетах. В «Сільпо» ціни на кавун стартують від 24 до 35 грн за кілограм, в АТБ – 20-25 грн/кг. 


Звідки кавуни везуть до Львова


На початку сезону кавуни привозили до Львова з Туреччини, Греції і Єгипту. Та Іван Стефанишин зазначає «Твоєму місту», що зараз близько 90% усіх кавунів – з Одеси. Також є з Вінниці, трохи було з Херсону, а от імпортних майже немає, лише частково привозили з Узбекистану.


«За тиждень-два з’явиться закарпатський кавун. Там був неврожай, але якась частина приїде до нас. З Сум також будуть кавуни. Та й, зрештою, навіть у нас на території Львівщині вже кілька років експериментують, знаходять сорти, які дають можливість отримати нормальний кавун тут. Тим паче при таких погодних умовах, які у нас зараз».


Поради для вибору кавуна


«Вже всі знають цю «класичну» форму для всіх часів і народів – пробувати чи хрустить, чи не хрустить (під час стискання достиглий кавун видає характерний хруст – Ред.). Але найкращим способом буде просто попросити продавця, щоб він показав середину кавуна, вирізав трикутник такий, як зазвичай роблять, тим паче, що така можливість є абсолютно», – радить Іван Стефанишин.


Ще він додає, що за смаковими особливостями херсонські кавуни будуть відрізняти від кавунів з інших регіонів. На Херсонщині відповідно дещо інші ґрунти й температурний режим. 


В усіх регіонах є свої особливості та сорти чи гібриди сортів, але зараз ситуація з урожаєм цілком дозволяє кожному знайти кавун собі до смаку.


Вікторія Лесів






Джерело