Як надовго зберегти овочі та фрукти взимку?

Заморожені овочі та фрукти дозволяють насолоджуватись натуральними продуктами навіть у несезонний період.

Ілюстративне фото / Depositphotos

Деякі заморожені продукти можуть містити навіть більше поживних речовин, ніж їх свіжі аналоги. Рекомендується заморожувати практично всі сезонні овочі та фрукти. Однак, варто уникати дуже водянистих плодів, таких як огірок чи диня, оскільки вони можуть втратити смак і форму після заморожування.

Перед заморозкою овочі та фрукти слід ретельно промити, тому що низька температура не знищує всі бактерії.

«Для оптимальної заморозки рекомендую бланшувати більшість овочів, тобто прогрівати їх у окропі. Це допоможе зберегти їх природний колір та максимальну кількість корисних речовин і вітамінів. Після цього овочі та фрукти потрібно обсушити, щоб видалити зайву вологу, і потім можна розпочати процес заморожування», – зазначає шеф-кухар Євген Клопотенко на своєму сайті.

Також важливо використовувати стиглі, але не перестиглі плоди.

Уникайте повторної заморозки овочів та фруктів, адже при цьому всередині пакета чи контейнера утворюється лід, що призводить до втрати багатьох корисних речовин.

Після заморожування деякі продукти, такі як броколі, зелений горошок, морква та гарбуз, можуть отримати більше поживних властивостей.

«Неоднозначно, що свіжі та заморожені продукти однакові. Деякі овочі навіть містять більше вітамінів та мінералів. Наприклад, у замороженій броколі більше вітаміну В6 порівняно зі свіжою. Бетакаротини — це також одно з тих, що більше міститься у замороженому вигляді, ніж у свіжому, наприклад, у горошку, моркві, гарбузі», – зазначила у ефірі «Сніданку» дієтологиня Софія Шпак.

Звісно, споживання свіжих овочів та фруктів у сезон є ідеальним варіантом. Але взимку заморожені плоди можуть бути ціннішими за імпортовані продукти, які доступні на полицях супермаркетів.

Вікторія Лесів