Mohammad Amin Masoudi/ unsplash
В Україні розпочали продаж місцевої черешні нового врожаю, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Незважаючи на весняні заморозки та несприятливі погодні умови, сезон черешні в Україні стартував вчасно.
Станом на сьогодні, черешня з місцевих господарств пропонується до продажу за ціною 100–200 грн/кг ($2,41–4,82/кг) — залежно від сорту та обсягів партії. При цьому якість пропонованої продукції в більшості випадків оцінюється як невисока.
Для порівняння, гуртові партії імпортної черешні високої якості наразі реалізуються у діапазоні 400–850 грн/кг ($9,70–20,70/кг), в залежності від сорту та країни-виробника.
Також варто зазначити, що основну пропозицію на ринку нині становлять ранні сорти кісточкових фруктів. Водночас рання черешня зазвичай не користується високим попитом серед гуртових покупців через досить дрібний калібр ягід. У зв’язку з виходом на ринок черешні більшого калібру, більшість садівників планують переглядати ціни на ранні сорти в бік зниження.
Зазначимо, що торік перші поставки черешні на внутрішній ринок також стартували приблизно в цей же період. Проте тоді ціни на ягоду починалися від 50 грн/кг ($1,20/кг), що вдвічі дешевше, ніж поточні цінові рівні.
Нагадаємо, чи буде дефіцит фруктів на Львівщині та що з цінами на ринку – читайте за посиланням.