У Європі різко зростає поширення пташиного грипу: найвищий рівень спалахів за останнє десятиліття.

Перші випадки цього сезону виявлені у Словаччині та Бельгії

Ілюстративне фото

У країнах Європи спостерігається швидке поширення пташиного грипу. З серпня цього року у десяти країнах ЄС та Великій Британії зафіксували 56 спалахів хвороби – це найвищий показник на початку сезону за останні десять років. Про це повідомило французьке агентство з нагляду за здоров’ям тварин ESA, згідно з повідомленням Reuters.

Несмотря на зростання кількості випадків, загальний рівень заражень наразі є нижчим, ніж у 2022 році, коли ЄС зіткнувся з найбільшою кризою пташиного грипу в історії. Для порівняння, минулого року за цей період було зафіксовано 31 спалах. Основною причиною поширення хвороби є дикі мігруючі птахи.

«Усі ці випадки в Європі свідчать про те, що вірус все ще залишається активним», – відзначив директор французької асоціації птахівничої промисловості Anvol Янн Неделек.

Перші спалахи цього сезону виявлено у Словаччині та Бельгії. У Бельгії, у зв’язку з такою ситуацією, було введено наказ, що домашню птицю слід утримувати в приміщеннях.

Два випадки спалаху зафіксовано також у Франції, де розпочалася щорічна кампанія вакцинації качок. Зростання випадків спостерігається також в Іспанії, Німеччині та Польщі – найбільшому виробнику птиці в ЄС.

Всесвітня організація охорони здоров’я підкреслює, що ризики для людей залишаються низькими, хоча окремі випадки зараження трапляються у тих, хто мав тісний контакт із хворими птахами. ВООЗ закликає до контролю за поширенням вірусу, оскільки він все частіше вражає не лише птахів, а й ссавців – від тюленів і дельфінів до тигрів і пантер.

Щоб запобігти захворюванню, дотримуйтеся правил особистої безпеки та гігієни:

  • У разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати та переміщати трупи (необхідно терміново повідомити ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту про всі випадки загибелі птиці);

  • Яйця та м’ясо птиці перед вживанням у їжу потрібно піддавати ретельній термічній обробці (птицю приватного сектору слід тримати під контролем і в умовах, що виключають контакт з іншими птахами);

  • Для догляду за домашньою птицею потрібно мати спеціально відведені для цього одяг і взуття, які ні в якому разі не повинні залишати межі домашнього господарства;

  • Необхідно проводити регулярне прибирання, а надалі – дезінфекцію приміщень, де утримується свійська птиця;

  • Для годування птиці використовувати лише безпечні корми, не купувати корми без гарантії їхньої безпеки.