Літній сніданок — це більше, ніж просто їжа.
Це настрій нового дня, ковток енергії і момент для себе. У спеку організм потребує легшої, вітамінної їжі, тож важливо обирати страви, які не обтяжують, але заряджають. Ми зібрали 10 перевірених ідей літніх сніданків — із рецептами, які можна легко втілити навіть о 7-й ранку.
1. Смузі-боул із ягодами та бананом
Інгредієнти:
- 1 стиглий банан (заморожений)
- 1/2 склянки полуниці або малини
- 1/2 склянки грецького йогурту
- 1/3 склянки рослинного молока
- 1 ст. л. насіння чіа
- 2–3 ст. л. граноли
- свіжі ягоди, кокосові пластівці — для подачі
Рецепт: Збити банан, полуницю, йогурт та молоко у блендері до густої маси. Перелити в глибоку миску. Посипати гранолою, ягодами та кокосовими пластівцями. Їсти ложкою!
2. Авокадо-тост з яйцем пашот
Інгредієнти:
- 1 скибка цільнозернового хліба
- 1/2 стиглого авокадо
- 1 яйце
- сіль, перець, лимонний сік
- руколи або мікрозелені — жменя
Рецепт: Зваріть яйце пашот. Авокадо розімніть виделкою з сіллю й лимонним соком. Підсмажте хліб, намажте авокадо, зверху покладіть яйце, додайте руколу.
3. Йогуртовий парфе
Інгредієнти:
- 150 г натурального йогурту
- 3 ст. л. граноли
- 1/2 банана
- 1/2 персика
- жменя чорниці
Рецепт: У склянку викладіть шарами: йогурт, гранола, шматочки фруктів. Повторити ще раз. Можна зробити напередодні ввечері.
4. Чіа-пудинг з манго
Інгредієнти:
- 3 ст. л. насіння чіа
- 200 мл кокосового або мигдалевого молока
- 1 ч. л. меду або кленового сиропу
- 1/2 манго (нарізати кубиками)
Рецепт: Увечері змішайте чіа, молоко і мед. Залиште в холодильнику. Вранці — перемішайте і додайте шматочки манго.
5. Тост з рікотою та інжиром
Інгредієнти:
- 1 скибка житнього хліба
- 2 ст. л. сиру рікота
- 1–2 свіжих інжира
- 1 ч. л. меду
- листочок м’яти — для прикраси
Рецепт: Підсмажити хліб, намастити рікотою. Інжир нарізати скибочками, викласти зверху. Полити медом. Прикрасити м’ятою.
6. Омлет зі шпинатом
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 1 ст. л. молока
- жменя молодого шпинату
- сіль, перець
- 1 ч. л. оливкової олії
Рецепт: Збийте яйця з молоком, сіллю та перцем. На пательні розігрійте олію, додайте шпинат — трохи припустіть. Залийте яйцями. Смажте 2–3 хв до готовності.
7. Холодна вівсянка (overnight oats)
Інгредієнти:
- 1/2 склянки вівсяних пластівців
- 1/2 склянки рослинного молока
- 1/2 банана
- 1 ч. л. насіння льону
- кілька ягід або фруктів
Рецепт: У банку насипати вівсянку, додати молоко, нарізаний банан, насіння. Добре перемішати, накрити кришкою і залишити в холодильнику на ніч. Вранці додати ягоди.
8. Тартин із хумусом і овочами гриль
Інгредієнти:
- 1 скибка хліба (наприклад, з цільного зерна)
- 2 ст. л. хумусу
- 2 кружальця кабачка
- 2 шматочки баклажана
- 1 шматочок печеного перцю
- зелень
Рецепт: Овочі трохи збризнути олією, обсмажити на грилі або сковороді-гриль. На хліб намастити хумус, зверху — овочі й зелень.
9. Кокосові панкейки з ягодами
Інгредієнти:
- 1 яйце
- 1/2 склянки кокосового молока
- 1/2 склянки борошна
- 1 ч. л. розпушувача
- щіпка солі
- ягоди, мед — для подачі
Рецепт: Змішайте всі інгредієнти до однорідності. Смажте на сухій антипригарній сковороді з обох боків до золотистості. Подавайте з ягодами й медом.
10. Фруктовий салат з м’ятою та лаймом
Інгредієнти:
- 1/2 склянки кавуна (кубиками)
- 1/2 нектарина
- кілька виноградин
- 1/2 ківі
- 1 ч. л. соку лайма
- листочки м’яти
Рецепт: Фрукти нарізати кубиками, змішати в мисці. Збризнути соком лайма, додати порвану м’яту. Подавати охолодженим.
Літо — чудова пора для того, щоб урізноманітнити сніданки, зробити їх не лише корисними, а й красивими. Створіть собі ранкову традицію: збивати смузі, сервірувати панкейки або збирати свій боул — і день почнеться зовсім інакше. Їжте з задоволенням, на здоров’я!
Джерело: 032.ua