Фото: Кримський дворик
26 червня в Україні відзначають День кримськотатарського прапора – символ гідності, боротьби та національної ідентичності кримських татар. У Львові, хоча й далеко від Криму, живе пам’ять про культуру та традиції цього народу. І відчути її можна не лише через мову чи мистецтво, а й через смаки.
У місті є кілька закладів, де кримськотатарська кухня – це не просто їжа, а історія на тарілці. У День прапора ми згадуємо не лише про боротьбу народу за свої права, а й про те, як їхня культура живе в інших містах. Їжа у цьому контексті стає мовою пам’яті, культури та спротиву.
Ми поспілкувались із львівським ресторанним маркетологом Всеволодом Поліщуком, який поділився, де у Львові скуштувати справжню кримськотатарську кухню – і не тільки.
Кримський дворик
Адреса: вул. Жижки,9
Це – чи не єдиний у Львові заклад, який повністю відповідає критеріям етнічного кримськотатарського ресторану.
Його засновниця – Лєране Хайбулаєва, кримська татарка, яка ще до повномасштабної війни розвивала кримськотатарську кухню в Ірпені. Після вторгнення вона відкрила нову точку вже у Львові.
«Кримський дворик – мабуть, єдиний заклад, який повністю відповідає всім критеріям етнічного ресторану. Якщо ви хочете максимально заглибитися в кримськотатарську кухню та культуру, то це місце – справжня знахідка. Його відкрили люди, які є носіями цієї культури та займаються її відновленням у різних іпостасях», – каже Поліщук.
За його словами, у закладі все витримано в традиційному стилі: «Там автентичне облаштування, музика, кухар – кримський татарин, який знає цю кухню і готує за відповідними технологіями, з потрібними спеціями».
У меню – лагман, берджімек, сарма, янтик, піде. Тут можна не лише поїсти, а й дізнатися більше про кримськотатарську культуру, почути національну музику й поспілкуватися з представниками громади.
Селям та Айда – адаптація зі східним акцентом
Адреси: Селям – вул. Джерельна, 20
Айда – вул. Шевченка, 19
Обидва заклади відкрились майже одночасно, однак у своїх підходах відрізняються від «Кримського дворика». Їх меню – мікс кримськотатарської, турецької, та близькосхідної кухонь.
«Це кримськотатарські заклади за основою кухні, але в них багато адаптованих страв. Меню значною мірою підлаштоване під місцеві смаки – це суміш різних кухонь», – пояснює Поліщук.
Засновник «Селяму» – Алекс Купер, відомий одеський ресторатор.
«Селям» за атмосферою доволі середземноморський, я би сказав. Якщо взяти кухню – ароматика кримська, але атмосфера швидше нагадує Грецію, Мальту, Корфу. Це така інтерпретація Криму, яким він міг би бути, якби був частиною Європейського союзу, а не пострадянським простором», – ділиться Поліщук.
У «Селямі» можна скуштувати чебуреки, янтики, однак багато страв – це вже інтерпретації, наприклад: піде, що за текстурою тіста більше нагадує неаполітанську піцу, бабагануш, муаммара та інше
Про заклад «Айда» Поліщук каже:
«В «Айді» кримськотатарська кухня більше зсунута в бік турецької та близькосхідної. Це радше мікс кримськотатарських, турецьких і близькосхідних страв. Наприклад, піде там ближче до автентичного, турецького варіанту».
Атмосфера та кухня в «Айді» – стриманіша, схожа на кавказькі заклади. За словами Поліщука, її власники відомі передусім за мережею грузинських ресторанів «Ахалі», що спеціалізуються на кавказькій кухні.
Лагман Бар
Адреса: вул. Січових Стрільців, 3
Ще одне місце, де зберігається зв’язок з кримськотатарською кухнею – «Лагман Бар». Його засновник – львівський ресторатор Сашко Боїм, також співзасновник «Довгих бурхливих оплесків». У 2024 році він мобілізувався до 59-ї бригади ЗСУ.
У «Лагман Бар» меню – це лагман, самса, баклава, янтики, чебуреки. Заклад вирізняється авторською подачею, але з дотриманням основних принципів традиційної кухні.
Це основні заклади кримськотатрської кухні, які рекомендує нам Всеволод Поліщук. Проте він зазначає, що найвідомішу кримськотатарську страву – чебуреки – у Львові можна скуштувати й поза межами етнічних ресторанів:
«Є така найвідоміша страва кримськотатарської кухні – чебуреки. Тому ви можете, в принципі, піти в «Чотири чебуреки» чи в «Бурек», але треба розуміти, що це вже трохи не та подача. За радянських часів ця страва була адаптована східнотехнологічно до відповідно до місцевості. У 80–90-х роках вона дуже популяризувалась, але вже в зміненому вигляді».
Кримськотатарська кухня у Львові – це більше, ніж гастрономічний досвід. Це культурна пам’ять та збереження ідентичності кримськотатар далеко від рідної землі.
У День кримськотатарського прапора важливо не лише згадати історію, а й підтримати сучасну присутність цієї культури. Один із найкращих способів – сісти за стіл, відчути аромат чебурека чи лагмана, послухати національну музику й побачити, як Крим – хоч і в окупації – продовжує жити тут, у Львові.