У 90-х роках 20 століття Україна була серед лідерів світового експорту цієї ягоди.
Цю інформацію повідомив директор господарства «Дактиль-агро» Любомир Кащук, згідно з даними SuperAgronom, пише DailyLviv.com.
У Стрийському районі планується створення найбільшої плантації шипшини на заході України. У Грабовецько-Дулібівській громаді активно працюють над закладенням плантації шипшини на території 85 гектарів.
У 2021 році, в результаті земельних торгів, був укладений договір оренди землі площею 85 га для створення багаторічних насаджень в урочищі Шепільське. Процес закладення садів є дуже відповідальним і затратним, тому підготовка до нього повинна бути відповідною.
«Ми відвідали кілька господарств, які вже працювали зі шипшиною, а також розсадники, де можна придбати якісний садивний матеріал. Після цього ми вирішили засадити пробну територію, висадивши 600 кущів шипшини чотирьох різних сортів з різних регіонів України. Було також придбано напівавтоматичну причіпну саджалку польського виробництва, яка дозволяє висаджувати до 4 гектарів саджанців на день», — зазначає Любомир Кащук.
Він уточнює, що у цьому році господарство планує висадити близько 30 гектарів саджанців шипшини, і якщо не виникне форс-мажорних обставин, то до 2030 року площа плантації досягне запланованого плодоношення 1-1,5 кг з куща.
Любомир Кащук також розповів, що в 90-х роках Україна займала одні з провідних позицій у світі з експорту шипшини. Проте всі плоди збиралися вручну з диких кущів, і з часом ручний збір ставав все меншим.
«В той самий час наші західні сусіди активно займалися створенням садів зі шипшиною та механізованим збором, що дозволило їм зайняти лідируючі позиції на світовому ринку. Щорічно світове споживання продуктів зі шипшини зростає, тому рішення про вирощування шипшини вважаю вірним і це одна з галузей, де можна досягти виробництва кінцевого продукту перероблення в наших умовах, створюючи додану вартість у нашій країні, незважаючи на експортно орієнтованість більшості кінцевих продуктів», — підсумував Любомир Кащук.
У планах господарства досягти механізованого збирання плодів протягом 3-4 років та їх переробки в кінцеві продукти в найближчій перспективі.