Йдеться, зокрема, про імпортну сіль турецького походження.
Перевірений рецепт швидких малосольних огірків від досвідчених кулінарів.
Основні інгредієнти:
огірки (середнього розміру),
вода,
сіль (кам’яна, не йодована, без антизлежувача),
зелень (кріп, листя хрону, вишні, смородини),
часник,
перець горошком (чорний та духмяний).
Додаткові інгредієнти (за бажанням):
листя хрону,
лавровий лист,
гострий перець,
м’ята, розмарин, любисток та інші трави.
Класичний спосіб (готовність через добу)
Огірки замочити у воді на кілька годин для більшої хрумкості.
На дно банки покласти зелень, спеції, часник.
Укласти огірки.
Залити гарячим розсолом (сіль кам’яна, вода). Не використовувати сіль з антизлежувачем!
Залишити на добу при кімнатній температурі, потім в холодильник.
Розсіл для малосольних огірків має бути помірно солоним, зазвичай – 2-3 столові ложки солі на літр води.
Для швидшого просолювання можна обрізати кінчики огірків.
Довідка
Сіль з антизлежувачем – це кухонна сіль, до складу якої додають речовини, що запобігають її злежуванню в грудки. Зазвичай використовують кальцію силікат або калію фероціанід. Ці добавки не змінюють смак солі, але вони псують квашений продукт.
Цьогоріч імпортна сіль, зокрема турецького походження, заполонила український ринок. Головна небезпека криється в майже непомітній на упаковці добавці — E536, або фероціанід калію, який перетворює огірки на слизьку масу.