За минулий тиждень у трьох областях – Запорізькій, Івано-Франківській та Львівській – зафіксували спалахи гострих кишкових інфекцій.
Про це інформує Міністерство охорони здоровʼя, пише DailyLviv.com.
“За тиждень з 14-го по 20 липня в Україні зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій: у Запорізькій, в Івано-Франківській та у Львівській областях. Усі 70 захворілих, з яких 19 дітей, отримали всю необхідну медичну допомогу в лікарнях”, – йдеться у повідомленні.
В МОЗ зазначили, що влітку кількість захворювань на гострі кишкові інфекції прогнозовано зростає, та нагадали про правила профілактики та перші симптоми, за яких потрібно звертатися до лікарів якомога швидше. Зокрема, необхідно: дотримуватися правил особистої гігієни; мити руки та продукти; не споживати продукти, що зберігалися з порушенням температурного режиму; ретельно мити фрукти та овочі чистою водою; не нехтувати достатньою термічною обробкою м’яса, риби та яєць.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких необхідно негайно звернутися до лікаря: сухість у роті та горлі; підвищена температура тіла, що супроводжується діареєю та блюванням; переймоподібні болі в животі; зменшення кількості сечовипускань або їхня відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Ризики інфікування зростають під час порушення умов зберігання таких продуктів – при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування.
Щоб запобігти зараженню, усі продукти слід ретельно мити, а їжу тваринного походження – обов’язково піддавати достатній термічній обробці перед вживанням.