Дієтологиня рекомендує включити в раціон протизапальні продукти: чому це важливо та які вибрати.

Ягоди мають величезне значення – чим темніші, тим більше користі, а також важливі горіхи, зелень і багато іншого.

Ілюстративне фото

Протизапальна їжа є ключовою для організму, оскільки з віком у ньому накопичуються молекули, які сприяють хронічним запаленням невисокої інтенсивності. Це не просто набряки чи почервоніння, а процес, що зберігає пухлини, прискорює старіння, та підвищує ризик розвитку захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і інші нейродегенеративні розлади, пояснює лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

«Протизапальні продукти слід вживати щодня. Сюди входить різна зелень (шпинат, петрушка, кріп, рукола), а також овочі різних кольорів: буряк, морква, капуста, баклажани, томати. Кольорові пігменти володіють протизапальною дією».

Ягоди також мають величезне значення. Країни, багаті на ягоди, можуть похвалитися такими видами, як чорниця, ожина, чорноплідна горобина та малина. Чим темніші і дикий вид ягід, тим більше у них корисних складників. Лохина також корисна, але дикі ягоди володіють значнішими протизапальними властивостями.

Якщо вживати їх хоча б тричі на тиждень по столовій ложці, це суттєво знижує ризик розвитку дегенеративних захворювань. Це особливо важливо для жінок, адже після 80 років ризик розвитку деменції, хвороби Альцгеймера та проблем із пам’яттю у них втричі вищий, ніж у чоловіків.

«Щоденний раціон обов’язково повинен включати насіння та горіхи. Наприклад, насіння льону чи волоські горіхи є набагато кориснішими за популярні горіхи, як-от пекан. Також варто вживати рибу – не червону, адже вона містить мало Омега-3 (тільки у дикій, яку важко знайти), натомість скумбрія, оселедець та оселедець-матіас багаті цими кислотами», – зазначає Оксана Скиталінська.

Лікар також рекомендує не забувати про квашені овочі. Вони багаті на живі молочнокислі бактерії і можуть бути навіть корисніші за кисломолочні продукти. Дослідження доводять, що вживання квашенини протягом тижня порціями розміром із долоню може омолодити мікрофлору кишківника, покращити загальний стан організму, збільшити енергію і навіть допомогти у схудненні.

Дізнайтеся, від чого залежить довголіття, що варто вживати для збереження молодості та чому не всі можуть дожити до глибокої старості, читайте тут.