фото: тсн
Глінтвейн, або “Glühwein” німецькою, що означає “палаюче вино”, є традиційним напоєм. Хоча класичний варіант готують на основі червоного вина, існує безліч його варіацій — від білого вина до безалкогольних напоїв, де вино замінюється соком або кавою.
Класичний рецепт
Для приготування класичного глінтвейну на 1 літр червоного сухого вина вам знадобиться 100–130 грамів цукру (за смаком), щіпка гвоздики, кориці, тертого імбиру, кардамону та лимон.
Почніть з того, що натерете цедру лимона, змішавши її з цукром і спеціями. Додайте вино і все ретельно перемішайте.
Поставте каструлю на малий вогонь і нагрівайте, не доводячи до кипіння (до 70-80 градусів).
Для зручності готовий напій варто процідити.
Білий глінтвейн з лимоном
Цей рецепт приготування глінтвейну підходить для білого сухого вина.
Для 1 літра білого вина знадобиться 1 лимон, 1 паличка кориці, 3 гвоздики та 2 столові ложки меду.
Лимон розріжте навпіл — одну половинку видавліть, а іншу наріжте часточками.
У каструлю влийте вино, додайте корицю та гвоздику. Нагрівайте на повільному вогні, поки не з’являться маленькі бульбашки, не доводячи до кипіння.
Зніміть з вогню, додайте мед, накрийте кришкою та дайте настоятися 15 хвилин. За бажанням напій можна процідити.
Подавайте гарячим з лимонними часточками.
Глінтвейн з кавою
Цей рецепт поєднує в собі вино та каву.
На 2 порції вам знадобиться 200 мл червоного вина, 200 мл свіжозвареної кави, 5 гвоздик, ½ палички кориці, ½ апельсина та 3 столові ложки цукру.
Приготуйте каву, а потім влийте її в каструлю разом з вином, гвоздикою та корицею.
Наріжте очищений апельсин кружечками та додайте до каструлі. Нагрівайте до 80 градусів, додайте цукор, перемішайте.
Перед подачею розлийте в келихи й прикрасьте часточками апельсина або лимона.
Глінтвейн з фруктами
Для цього варіанту знадобиться 0,75 л червоного напівсухого вина, 2 апельсини, 2 яблука, 3–4 столові ложки меду, ⅓ лимона, 1 паличка кориці, шматочок імбиру, 1 зірочка бадьяну, 5–6 родзинок, 3–4 зернятка кардамону та 3–4 гвоздики.
Апельсини добре помийте, зріжте з них цедру. У каструлі закип’ятіть трохи води, додайте цедру і всі спеції, кип’ятіть кілька хвилин.
А поки наріжте яблука, апельсини та лимон. Додайте їх до каструлі, влийте вино та мед (або цукор за смаком).
Нагрівайте на малому вогні до 70°C, не доводячи до кипіння. Перемішайте, дайте настоятися 15-20 хвилин, потім процідіть.
Розливайте у келихи та подавайте гарячим, прикрасивши частинкою апельсина.
Шоколадний глінтвейн
Для приготування цього ласощі знадобиться 700 мл червоного вина, 200 мл молока, 100 г молочного шоколаду, 1 паличка кориці, 2 гвоздики та 5 горошин чорного перцю.
У каструлі налийте вино, додайте спеції. Нагрівайте на малому вогні, не доводячи до кипіння, поки обсяг не зменшиться приблизно на третину. Потім дістаньте спеції.
Окремо закип’ятіть молоко, додайте натертий шоколад і помішуйте, поки він не розчиниться.
З’єднайте шоколадну масу з вином, добре перемішайте та подавайте у гарячих келихах.
Безалкогольний глінтвейн
Для безалкогольного варіанту приготуйте 200 мл виноградного соку, 50 мл меду, 2 палички кориці, 3 гвоздики, 1 лимон і 1 апельсин.
У келих для глінтвейну покладіть мед, кориці, гвоздику, скибочки лимона та апельсина.
Налийте гарячий виноградний сік і дайте настоятися 5 хвилин.
Ваш глінтвейн готовий.
Безалкогольний глінтвейн з кавою
На цей варіант вам знадобиться 300 мл виноградного соку, 3-4 ч. л. кави, 4 гвоздики, щіпка імбиру, ½ ч. л. кориці, мускатний горіх і цукор за смаком. Також можете добавити фрукти на вибір.
Змішайте сік з кавою, цукром і спеціями у турці. Нагрівайте до кипіння, не допускаючи перекипання. Процідіть і подайте.
Якщо бажаєте, можете додати фрукти разом з спеціями, закип’ятити, а потім долити сік.
Вікторія Лесів