Вже відомо, що збудником, який спричинив хворобу, є сальмонела.
Про це інформує Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб, пише DailyLviv.com.
Як повідомляють у Центрі, зараз у КНП ЛОР “Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня” лікуються 65 хворих, з яких 9 дітей з гострою кишковою інфекцією. Всі хворі відвідували один заклад громадського харчування. Вже відомо, що збудником, який спричинив хворобу, є сальмонела. З якими саме продуктами вона потрапила в організм хворих і чому – з‘ясовують фахівці. Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб та Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
Нагадаємо, учора зі соціальних мереж стало відомо, що власник китайського ресторану у Львові отруївся разом з гостями і пообіцяв сплатити всі рахунки за їхнє лікування.
Станом на ранок 17 липня у КНП ЛОР “Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня” перебуває 56 людей, з них 8 дітей до 18 років з-поміж відвідувачів одного із закладів громадського харчування міста Львова.
Поліція Львівщини відкрила кримінальні провадження за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).
Довідка від Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб
Захворювання людей з клінічною картиною сальмонельозу, які виникають внаслідок вживання в їжу м’яса та інших продуктів тваринництва і птахівництва, відомі з давніх часів.
У 1885 році американський ветеринарний лікар Данієль Елмер Сальмон та епідеміолог і водночас патолог Теобальд Сміт із м’яса і внутрішніх органів хворих на чуму свиней виділили паличкоподібну бактерію, яку назвали Bacteria suipestifer.
У 1888 році німецький науковець А. Гертнер вперше обґрунтував бактерійну природу «м’ясних отруєнь». Під час спалаху захворювання людей, які вживали м’ясо вимушено забитої корови, він виділив ідентичні бактерії з м’яса тварини та із селезінки померлої людини, яких надалі було названо паличками Гертнера.
Надалі почали виділяти бактерії, подібні за морфологічними і біохімічними властивостями з бактеріями Сальмона і Гертнера. У 1900 році Ж. Лін’єре дав найменування роду цих бактерій на честь Д. Сальмона, бактерій стали називати «сальмонелами». В. suipestifer, відповідно, Salmonella cholerae suis, а паличку Гертнера — Salmonella enteritidis.
Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігати життєздатність у воді до 3 місяців, у кормах тварин — до 1,5 року, у м’ясі та яйцях — до 7 міс., у заморожених продуктах, висушених фекаліях — до 2 років. У молочних і готових м’ясних продуктах сальмонели здатні розмножуватись.
Бактерії стійкі до соління, копчення. Для їхнього знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.
Джерелом та резервуаром збудника найчастіше є велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких можуть знаходитися різні види сальмонел. Нерідко сальмонели забруднюють яйця птахів, особливо водоплавних. Взагалі сальмонелами заражені всі ссавці та птахи. Вони можуть виділяти збудника з калом, сечею, молоком, слиною, носовим слизом, при цьому є або бактеріоносіями (резервуар) або клінічно хворими.
Бактеріоносійство часом триває багато місяців і навіть років. Рідше джерелом збудника є хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими і стертими формами хвороби, а також бактеріоносії, які працюють у сфері громадського харчування.