Ілюстративне фото
Ми підготували кілька перевірених рецептів – від традиційного до найбільш незвичних варіацій з шоколадом, кленовим сиропом та навіть у клярі.
Традиційний рецепт
Від smachno.ua
Складові:
Маленькі яблука – 5 шт.
Вершкове масло – 15 г
Цукор – 300 г
Вафлі (чи кокосова стружка, цукрова посипка, подрібнені горіхи) — за смаком.
Метод приготування:
-
Змішайте цукор з водою так, щоб він просочився, але не розчинився. -
Видаліть залишки тичинок і хвостики з яблук. -
Вставте дерев’яну шпажку. Використовуйте міцні гілочки або палички для морозива, уникайте пластикових трубочок, оскільки вони можуть розплавитися від тепла карамелі. -
Коли карамель досягне золотисто-коричневого кольору, додайте масло і ретельно перемішайте. -
Опустіть яблуко в карамель, обертаючи його для рівномірного покриття. Дайте зайвій карамелі стекти кілька секунд і обваляйте в вафельній стружці. Викладіть яблука на тарілку та дайте карамелі застигнути.
Яблука в карамелі з шоколадом
Від kuhari.com.ua
Складові:
Яблука – 12-14 шт.
Коричневий цукор – 400 г
Згущене молоко – 150 г
Кукурудзяний сироп – 50 мл (можна розвести крохмаль у воді)
Сіль – 1 щіпка
Ванільний екстракт – 1 ч. л.
Шоколад – 100 г
Вершкове масло – 270 г (200 г у карамель, 70 г у глазур)
Горіхи – за смаком.
Метод приготування:
-
Спочатку виберіть свіжі, міцні яблука, ретельно їх помийте та висушіть. -
Наколіть яблука на палички (загострені та товсті, щоб витримали вагу) та помістіть у холодильник на 15-20 хвилин. -
Поки яблука охолоджуються, приготуйте карамель. На повільному вогні розтопіть цукор, додавши згущене молоко, кукурудзяний сироп, вершкове масло, сіль і ваніль. Готуйте до повного розчинення цукру (приблизно 15 хвилин). -
Остудіть готову карамель перед зануренням у неї холодних яблук. -
Викладіть яблука на пергаментний папір, змащений маслом. Дайте їм застигнути (в холодильнику через 15-20 хвилин). -
Поки карамель застигає, приготувати шоколадну глазур, розтопивши шоколад з вершковим маслом на водяній бані. -
Покрийте яблука глазур’ю повністю або лише частково — на ваш вибір. -
Прикрасьте горіхами або використовуйте глазур для декоративних елементів за допомогою кондитерського мішка. Дайте яблукам охолонути в холодильнику на пару годин.
Яблука з кленовим сиропом
Від kuhari.com.ua.
Складові:
Яблука – 6 шт.
Цукрова пудра – 300 г
Горіхова стружка – 1,5 ст. л.
Кленовий сироп – 3 ст. л.
Вода – 5 ст. л.
Метод приготування:
-
Помістіть яблука в глибоку ємність та залийте їх окропом на одну хвилину, потім обсушіть. -
У сотейнику змішайте цукрову пудру, воду та кленовий сироп. Нагрівайте на повільному вогні до розчинення цукру, потім підвищте температуру до 140°С та варіть до золотистого кольору. -
Занурте яблука у карамельний сироп за допомогою дерев’яної шпажки. -
Прикрасьте яблука горішками або сухофруктами на свій смак.
Консервовані яблука в карамелі
Від slk.kh.ua.
Складові:
Яблука – 4 шт. (400 г)
Цукор – 300 г.
Метод приготування:
-
Виберіть щільні сорти яблук. Помийте їх, наріжте скибочками та видаліть насіння, шкірку не знімайте. -
У жаростійку форму насипте частину цукру, потім викладіть шар яблук. Чередуйте шари цукру та яблук, закінчуючи цукром. -
Випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 30–35 хвилин, поки цукор не перетвориться на сироп. -
Гарячі яблука з сиропом розкласти у стерилізовані банки, закатати, перевернути та укутати до охолодження. Зберігати в прохолодному темному місці.
Яблука в клярі та карамелі
Від eatsy.recipes.
Складові:
Куряче яйце – 1 шт.
Кунжут – 20 г
Кунжутна олія – 35 мл
Пшеничне борошно – 180 г
Яблука – 2 шт.
Цукор – 175 г
Рослинна олія – 400 мл.
Метод приготування:
-
Приготуйте кляр, змішавши борошно, яйце та 2 столові ложки холодної води, ретельно перемішуючи. -
Яблука очистіть, виріжте серцевину, наріжте на скибочки та обваляйте в борошні. -
Обваляні яблука занурте в кляр, щоб він покрив їх повністю. -
Обсмажте яблука в гарячому маслі (близько 190 градусів), стежачи за тим, щоб не злипалися. Готові викладіть на серветку, щоб позбутися зайвого масла. -
В сковороді нагрійте кунжутну олію, додайте цукор. Постійно помішуючи, доведіть до карамельного стану. Коли карамель стане золотистою, додайте смажені яблука та ретельно перемішайте. -
Викладіть на змащену олією тарілку. Перед вживанням вмочайте в крижану воду для покращення текстури карамелі.















