Гарбуз — це основа для безлічі смачних страв, які можна легко приготувати вдома.
Пиріг з гарбузом, цибулею та сиром
Оладки з гарбуза та яблука
Гарбузово-курячі котлети
Запечений гарбуз з італійськими травами та соусом Тартар
Гарбузові млинці
Гарбузовий крем-суп з сочевицею на вершках
Мармелад із гарбуза
фото умовне
Гарбуз — це один із смачних сезонних овочів, який часто недооцінюють. Він не тільки має низьку калорійність, а й є джерелом бета-каротину, вітамінів С, Е, групи В, а також калію, магнію, заліза та фосфору.
Далі розповімо, як приготувати гарбузові оладки, котлетки, млинці та інші страви.
Пиріг з гарбузом, цибулею та сиром
Інгредієнти:
- 2 листи бездріжджового листкового тіста;
- 300 г гарбуза;
- 150 г твердого сиру або сулугуні;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 1 яєчний жовток;
- оливкова олія, сіль.
Приготування:
- Очистіть гарбуз, наріжте скибочками і змастіть 2 ст. ложками оливкової олії. Розігрійте сковороду-гриль і обсмажте скибочки з двох сторін до майже готовності.
- Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. У окремій сковороді розігрійте оливкову олію і обсмажте цибулю.
- Сир натріть на крупній тертці.
- Деко застеліть папером для випічки.
- Розморозьте тісто, потім один пласт злегка розкачайте у прямокутник і викладіть на деко.
- На тісто викладіть цибулю та обсмажений гарбуз, продовжуючи відступати від країв на кілька сантиметрів, потім посипте натертим сиром.
- Другий пласт тіста розкачайте у прямокутник трохи більшого розміру і накрийте їм начинку, щільно притискаючи краї.
- Жовток посоліть, злегка збийте, змастіть пиріг і зробіть діагональні неглибокі надрізи.
- Випікайте в розігрітій духовці 30 хвилин.
Оладки з гарбуза та яблука
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза;
- 1 яблуко;
- 1 склянка борошна;
- 2 яйця;
- 0,5 склянки кефіру;
- 2 ст. ложки цукру;
- 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчику ножа, сіль за смаком.
Приготування:
- Яблуко та гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Натріть на крупній тертці.
- Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно та перемішайте.
- Додайте в тісто гарбуз та яблуко і ще раз перемішайте.
- Ложкою викладайте оладки на сковороду з розігрітою олією.
- Смажте на повільному вогні під кришкою з обох боків до готовності 4-5 хвилин.
- Зніміть оладки зі сковороди та покладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте гарячими зі сметаною або варенням.
Гарбузово-курячі котлети
Інгредієнти:
- 400 г курячого філе;
- 1 яйце;
- 200 г гарбуза;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ст. ложка вершкового масла;
- 2 ст. ложки манки;
- 2 ст. ложки олії;
- мелений коріандр за смаком;
- чорний мелений перець за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, натріть на крупній тертці.
- Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею та часником.
- Змішайте фарш з гарбузом, додайте яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоліть і добре перемішайте. Залиште на 20 хвилин.
- Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з обох сторін до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин.
- Готові котлети подавайте гарячими із будь-яким гарніром або салатом.
Запечений гарбуз з італійськими травами та соусом Тартар
Інгредієнти:
- 1 невеликий гарбуз;
- італійські трави;
- приправа до курки;
- хмелі-сунелі;
- сіль і перець — за смаком;
- 2 ст. л. соняшникової олії.
Для соусу:
- 100 г сметани 21% жирності;
- 4 солоні огірки (невеликі);
- сіль і перець — за смаком;
- 2 зубчики часнику;
- кріп.
Приготування:
- Очистіть гарбуз від шкірки, видаліть насіння, наріжте його на шматки.
- Помістіть шматочки в миску, додайте олію і посипте приправами. Перемішайте і дайте промаринуватися 15 хвилин.
- Випікайте 30 хвилин при 180°.
- Готуючи соус, змішайте сметану з спеціями. Пропустіть часник через прес і додайте до суміші. Огірки нарізайте дрібними кубиками та теж додайте. Перемішайте за допомогою занурювального блендера. Соус Тартар готовий.
Гарбузові млинці
Інгредієнти:
- 200 г гарбузового пюре;
- 350 мл молока;
- 2 яйця;
- 150 г борошна;
- 1 ст. л. цукру;
- сіль — за смаком;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1/2 ч. л. кориці;
- 1/4 ч. л. мускатного горіха;
- 2 ст. л. олії.
Приготування:
- Запечіть гарбуз будь-яким зручним способом і подрібніть в блендері.
- Збийте яйця з сіллю, цукром і спеціями.
- Додайте гарбузове пюре та трохи молока, перемішайте.
- Змішайте борошно з розпушувачем і додайте до рідкої маси. Ще раз добре перемішайте.
- Додайте олію, перемішайте і дайте постояти 20 хвилин.
- Випікайте на добре розігрітій сковороді з обох сторін.
Підходять для фарширування як солодкими, так і солоними начинками.
Гарбузовий крем-суп з сочевицею на вершках
Інгредієнти:
- 450 г гарбуза;
- 1,5 цибулі ріпчастої;
- 1,5 моркви;
- 3 ст. л. олії оливкової;
- 450 мл води;
- 150 г сочевиці;
- 75 мл вершків 20%;
- сіль — за смаком;
- пів ч. л. меленого мускатного горіха.
Приготування:
- Очистьте та наріжте кубиками 450 г гарбуза. Додайте його у каструлю, залийте водою, щоб покрити гарбуз, варіть 10 хвилин на середньому вогні.
- Очистьте та наріжте кубиками цибулю та моркву. Пасеруйте овочі на олії 5-7 хвилин, потім додайте їх до гарбуза.
- Додайте 450 мл води та 150 г промитої червоної сочевиці. Варіть на малому вогні 20 хвилин. Додайте вершки, посоліть до смаку та додайте мускатний горіх.
- Перебийте суп занурювальним блендером до однорідного стану. Дайте настоятися. Перед подачею прикрасьте вершками та зеленню за бажанням.
Мармелад із гарбуза
Інгредієнти:
- 270 г цукру;
- 500 мл кип’яченої води;
- 500 г м’якоті гарбуза;
- 70 мл лимонного соку;
- 1 ст. л. цукрової пудри.
Приготування:
- Розріжте гарбуз на кубики, залийте водою і варіть, поки не стане м’яким.
- Протріть гарбуз, викладіть у каструлю, додайте цукор, перемішайте і підігрівайте на слабкому вогні. Додайте лимонний сік та варіть до загустіння 10 хвилин.
- Мармелад готовий, коли падає шматочками зі столової ложки. Якщо маса ще рідка, варіть довше.
- Викладіть мармелад на застелене пергаментом деко, товщиною 1 сантиметр, і залиште на 10-12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки та посипте цукровою пудрою.
Рецепти: Смакуй Вдома, cookpad, Кагарлик.City, NV від Євгена Клопотенка.
Вікторія Лесів