Вирощування мікрозелені на підвіконні: поради для цілорічного успіху

Чому варто вирощувати мікрогрін і як це реалізувати – розповідаємо далі.

Мікрозелень

Вирощування мікрозелені, особливо в осінньо-зимові місяці, є чудовим методом отримання свіжих вітамінів прямо у себе вдома.

Що таке мікрозелень і які культури вибрати

Мікрозелень або мікрогрін – це молоді паростки овочевих рослин та трав. Їх часто використовують у салатах, смузі, для оздоблення страв і як корисний інгредієнт.

Останнім часом мікрозелень стала дуже популярною завдяки своїй високій харчовій цінності та простим умовам вирощування.

«Мікрогрін – це унікальне джерело клітковини, вітамінів та антиоксидантів. У паростках міститься у сотні разів більше вітамінів і мікроелементів, ніж у зерні або в дорослій рослині», – зазначають експерти.

Ви можете вирощувати практично всі овочі, салати та інші рослини. Серед найпопулярніших – рукола, броколі, капуста, чіа, редиска.

Які матеріали вам знадобляться

Вирощування мікрозелені вдома є досить простим і можливо здійснювати цю діяльність протягом усього року. Існує кілька методів:

  • у ґрунті;
  • у папері, ваті або марлі;
  • у спеціально розроблених ємностях.

Вирощування у ґрунті. Виберіть невисокий контейнер без дренажних отворів, насипте близько 8–10 см землі і щільно викладіть попередньо замочене насіння. Присипте тонким шаром грунту, зволожте і накрийте плівкою для створення парникового ефекту. Поставте в теплу темряву на кілька днів. Коли з’являться перші паростки, зніміть плівку і перенесіть контейнер на добре освітлене підвіконня. Поливайте 2–3 рази на день, краще за допомогою пульверизатора.

Вирощування без ґрунту. У контейнер покладіть зволожений папір, вату чи марлю, розкладіть попередньо замочене насіння і накрийте плівкою. Основне завдання – підтримувати стабільну вологість.

Спеціальні набори. У магазинах можна знайти готові контейнери і парники з лляними килимками, розробленими спеціально для мікрозелені. Принцип їх використання схожий на попередні методи.

Перше harvest ви можете проводити вже через 7-10 днів після посіву, коли пагони досягнуть 4-5 см у висоту.