Співвласниця родинного бізнесу Оксана Бедрій нагадала, що «Світ кави» розпочинався у 2000-му з маленької крамнички.
Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.
Львівщина стала центром гастрономічної події — сюди з’їхалися голови обласних конвівіумів Slow Food з різних регіонів України.
У кав’ярні «Світ кави» відбулася розмова з власниками закладу та представниками департаменту спорту, молоді та туризму Львівської ОДА.
«Гастрономічний туризм ми почали розвивати ще у 2018 році: видали путівник «Гастромандри Львівщиною» та створили мапу фермерських господарств, відкритих для туристів. Ми хотіли показати, що фермерство — це не лише про виробництво, а й про досвід: туристи — кінцеві споживачі — можуть приїжджати, спостерігати за процесом вирощування, знайомитися з виробництвом, дегустувати і купувати продукцію. Пандемія та повномасштабна війна дещо загальмували цей напрям, але сьогодні є і запит, і потреба оновити маршрути та презентувати їх у комплексі з іншими туристичними локаціями», — зазначив заступник директора департаменту спорту, молоді та туризму Львівської ОДА Тарас Лозинський.
Він також пригадав, що у 2022 році створили промовідео про яворівський пиріг — елемент нематеріальної культурної спадщини України. Серед інших продуктів-кандидатів на включення до переліку: дрогобицька сіль і ковбаса, стрийський ясь, варення з ружі.
Співвласниця родинного бізнесу Оксана Бедрій розповіла учасникам про шлях зерна — від далеких плантацій до філіжанки кави, яку готує бариста.
«Ми починали у 2000-му з маленької крамнички, сьогодні маємо кілька кав’ярень і власне обсмаження. Для нас дуже важливою є якість кави. Ми багато подорожували світом, відвідуючи плантації. Найбільше нас вразила Ефіопія — домівка кави, де вона росте без хімії, просто серед джунглів. Це щось особливе», — поділилася вона.
Учасники довідалися про багаторівневий процес обробки кави — від сортування до ручного добору зерен. Цікавий факт: виробництво повністю безвідходне — навіть рештки зерен знаходять свого споживача.