Цікаві страви з гарбуза: нові рецепти для вашого столу

Гарбуз — це основа для безлічі смачних страв, які можна легко приготувати вдома.

фото умовне

Гарбуз — це один із смачних сезонних овочів, який часто недооцінюють. Він не тільки має низьку калорійність, а й є джерелом бета-каротину, вітамінів С, Е, групи В, а також калію, магнію, заліза та фосфору.

Далі розповімо, як приготувати гарбузові оладки, котлетки, млинці та інші страви.

Пиріг з гарбузом, цибулею та сиром

Інгредієнти:

  • 2 листи бездріжджового листкового тіста;
  • 300 г гарбуза;
  • 150 г твердого сиру або сулугуні;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 1 яєчний жовток;
  • оливкова олія, сіль.

Приготування:

  1. Очистіть гарбуз, наріжте скибочками і змастіть 2 ст. ложками оливкової олії. Розігрійте сковороду-гриль і обсмажте скибочки з двох сторін до майже готовності.
  2. Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. У окремій сковороді розігрійте оливкову олію і обсмажте цибулю.
  3. Сир натріть на крупній тертці.
  4. Деко застеліть папером для випічки.
  5. Розморозьте тісто, потім один пласт злегка розкачайте у прямокутник і викладіть на деко.
  6. На тісто викладіть цибулю та обсмажений гарбуз, продовжуючи відступати від країв на кілька сантиметрів, потім посипте натертим сиром.
  7. Другий пласт тіста розкачайте у прямокутник трохи більшого розміру і накрийте їм начинку, щільно притискаючи краї.
  8. Жовток посоліть, злегка збийте, змастіть пиріг і зробіть діагональні неглибокі надрізи.
  9. Випікайте в розігрітій духовці 30 хвилин.

Оладки з гарбуза та яблука

Інгредієнти:

  • 400 г гарбуза;
  • 1 яблуко;
  • 1 склянка борошна;
  • 2 яйця;
  • 0,5 склянки кефіру;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчику ножа, сіль за смаком.

Приготування:

  1. Яблуко та гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Натріть на крупній тертці.
  2. Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно та перемішайте.
  3. Додайте в тісто гарбуз та яблуко і ще раз перемішайте.
  4. Ложкою викладайте оладки на сковороду з розігрітою олією.
  5. Смажте на повільному вогні під кришкою з обох боків до готовності 4-5 хвилин.
  6. Зніміть оладки зі сковороди та покладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте гарячими зі сметаною або варенням.

Гарбузово-курячі котлети

Інгредієнти:

  • 400 г курячого філе;
  • 1 яйце;
  • 200 г гарбуза;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ст. ложка вершкового масла;
  • 2 ст. ложки манки;
  • 2 ст. ложки олії;
  • мелений коріандр за смаком;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, натріть на крупній тертці.
  2. Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею та часником.
  3. Змішайте фарш з гарбузом, додайте яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоліть і добре перемішайте. Залиште на 20 хвилин.
  4. Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з обох сторін до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин.
  5. Готові котлети подавайте гарячими із будь-яким гарніром або салатом.

Запечений гарбуз з італійськими травами та соусом Тартар

Інгредієнти:

  • 1 невеликий гарбуз;
  • італійські трави;
  • приправа до курки;
  • хмелі-сунелі;
  • сіль і перець — за смаком;
  • 2 ст. л. соняшникової олії.

Для соусу:

  • 100 г сметани 21% жирності;
  • 4 солоні огірки (невеликі);
  • сіль і перець — за смаком;
  • 2 зубчики часнику;
  • кріп.

Приготування:

  1. Очистіть гарбуз від шкірки, видаліть насіння, наріжте його на шматки.
  2. Помістіть шматочки в миску, додайте олію і посипте приправами. Перемішайте і дайте промаринуватися 15 хвилин.
  3. Випікайте 30 хвилин при 180°.
  4. Готуючи соус, змішайте сметану з спеціями. Пропустіть часник через прес і додайте до суміші. Огірки нарізайте дрібними кубиками та теж додайте. Перемішайте за допомогою занурювального блендера. Соус Тартар готовий.

Гарбузові млинці

Інгредієнти:

  • 200 г гарбузового пюре;
  • 350 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 150 г борошна;
  • 1 ст. л. цукру;
  • сіль — за смаком;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 1/2 ч. л. кориці;
  • 1/4 ч. л. мускатного горіха;
  • 2 ст. л. олії.

Приготування:

  1. Запечіть гарбуз будь-яким зручним способом і подрібніть в блендері.
  2. Збийте яйця з сіллю, цукром і спеціями.
  3. Додайте гарбузове пюре та трохи молока, перемішайте.
  4. Змішайте борошно з розпушувачем і додайте до рідкої маси. Ще раз добре перемішайте.
  5. Додайте олію, перемішайте і дайте постояти 20 хвилин.
  6. Випікайте на добре розігрітій сковороді з обох сторін.

Підходять для фарширування як солодкими, так і солоними начинками.

Гарбузовий крем-суп з сочевицею на вершках

Інгредієнти:

  • 450 г гарбуза;
  • 1,5 цибулі ріпчастої;
  • 1,5 моркви;
  • 3 ст. л. олії оливкової;
  • 450 мл води;
  • 150 г сочевиці;
  • 75 мл вершків 20%;
  • сіль — за смаком;
  • пів ч. л. меленого мускатного горіха.

Приготування:

  1. Очистьте та наріжте кубиками 450 г гарбуза. Додайте його у каструлю, залийте водою, щоб покрити гарбуз, варіть 10 хвилин на середньому вогні.
  2. Очистьте та наріжте кубиками цибулю та моркву. Пасеруйте овочі на олії 5-7 хвилин, потім додайте їх до гарбуза.
  3. Додайте 450 мл води та 150 г промитої червоної сочевиці. Варіть на малому вогні 20 хвилин. Додайте вершки, посоліть до смаку та додайте мускатний горіх.
  4. Перебийте суп занурювальним блендером до однорідного стану. Дайте настоятися. Перед подачею прикрасьте вершками та зеленню за бажанням.

Мармелад із гарбуза

Інгредієнти:

  • 270 г цукру;
  • 500 мл кип’яченої води;
  • 500 г м’якоті гарбуза;
  • 70 мл лимонного соку;
  • 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування:

  1. Розріжте гарбуз на кубики, залийте водою і варіть, поки не стане м’яким.
  2. Протріть гарбуз, викладіть у каструлю, додайте цукор, перемішайте і підігрівайте на слабкому вогні. Додайте лимонний сік та варіть до загустіння 10 хвилин.
  3. Мармелад готовий, коли падає шматочками зі столової ложки. Якщо маса ще рідка, варіть довше.
  4. Викладіть мармелад на застелене пергаментом деко, товщиною 1 сантиметр, і залиште на 10-12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки та посипте цукровою пудрою.

Рецепти: Смакуй Вдома, cookpad, Кагарлик.City, NV від Євгена Клопотенка.

Вікторія Лесів